FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida
FEDEROPTICS ROURE Òptiques Mollerussa Lleida

Els nostres ulls estan a punt per al nou curs?

03/10/2022

Estem a la cua de l’estiu, tot i que encara fa calor, ja hem començat el nou curs escolar, ja hem recuperat el contacte amb els amics, serà també el moment adequat per avaluar si les habilitats visuals dels nostres alumnes estan a punt per afrontar amb èxit els reptes que el nou curs els hi planteja.

Les necessitats que conformen les hores de classe i d’estudi es superaran sense cap dificultat afegida si la visió dels alumnes s’ajusta a la normalitat, si els seus ulls són capaços de veure bé de lluny i de prop, però hi pot haver dificultats, algunes vegades de certa gravetat, si els ulls no estan adequats per fer front a les feines refinades que l’escolaritat comporta.

Què deu passar si l’alumne es cansa després d’una certa estona llegint, o li piquen els ulls o inclús abandona la feina quan hauria de continuar estudiant i estudiant?

Què deu passar si l’alumne es queixa de no veure prou bé la pissarra, des de la seva taula a l’escola, quan fa una estona que llegeix i utilitza la seva visió de prop?

En el primer cas és gairebé segur que ens trobem en un cas d’hipermetropia, una condició visual que li permet veure molt bé de lluny i de prop, però que la feina de prop el cansa en excés degut a que no pot aguantar gaire estona acomodant més del compte.

En el segon, ens trobem probablement en l’aparició d’una miopia incipient, condició visual que segurament anirà en augment si no prenem les precaucions adequades. Cal tenir en compte que el risc de miopia en els estudiants d’avui és cada dia molt més alt degut a que els costums actuals són molt diferents de les que varen viure els seus pares. Cada dia s’utilitza més la visió de prop en detriment de la minvada utilització de la visió de lluny, cada dia estem més a casa i abans es faia molta més vida al carrer, s’utilitzen en excés els dispositius mòbils, a distàncies molt curtes, i els ulls no poden aguantar la pressió que aquestes activitats comporten.

És molt recomanable iniciar el curs passant una revisió optomètrica que comprovi si, efectivament, el sistema visual està preparat per afrontar el curs en unes condicions òptimes, si cap alteració pot limitar el rendiment escolar, o si alguna irregularitat pot comprometre l’estudi per proposar la solució que cada cas precisi.

Habilitats com la memòria visual, percepció visual, els moviments oculars, són habilitats d'entre moltes altres, claus per obtenir un aprenentatge correcte. Cal fer una valoració i, en el cas d'estar per sota de l'esperat per l’edat, es podran millorar amb un programa d'entrenament visual personalitzat.

Hem d'estar a punt per aprendre a llegir entre els 5 i els 7 anys, així podrem llegir per aprendre des dels 7 anys fins al llarg de tota la vida, ja que la nostra capacitat de fer-ho arribarà fins a l'etapa laboral. Hem de ser conscients que avui en dia tot canvia molt ràpid i hem de tenir la capacitat d'adaptar-nos i ser flexibles per poder aprendre coses noves a qualsevol moment de la nostra vida.